&

Notícies

Servei d'assessorament empresarial: Affect Shoes, sabates de teixit sostenible

El nostre servei d'assessorament a disposició de qualsevol persona que tingui un projecte empresarial i que sol·liciti suport. Així ho va fer la Cristina Soriano des de l'espai d'incubació al Centre d'Empreses Industrials de Can Roqueta  


La Cristina Soriano rep el suport de l´equip tècnic del departament d'Empresa de Promoció Econòmica de Sabadell. Affect Shoes és la seva iniciativa empresarial, que treballa amb un nou concepte de cuir exòtic d'alta qualitat, la pell de salmó, per a la confecció de sabates amb criteris de sostenibilitat. Ella mateixa ho explica amb detalls en aquesta entrevista. 

Com va començar el projecte?

Affect shoes va néixer com a resultat de la investigació de teixits sostenibles que vaig fer per a uns vestits de nit que havien de desfilar a la Setmana de la Moda de Berlin. Comentant-li el projecte que tenia en ment a una amiga, també dissenyadora, em va parlar de la pell de salmó, un nou concepte en cuir exòtic de luxe, de la més alta qualitat. Es tracta d’una pell sostenible, un subproducte natural de la indústria alimentària. La idea em va entusiasmar i vaig seguir indagant. Vaig connectar amb una empresa adobera de pell de salmó. Me’n van enviar unes mostres. Al veure-les, me’n vaig enamorar totalment! Aleshores vaig decidir que volia fer quelcom que no estigués al mercat i que arribés a diferents tipus de dones i edats. És per això que vaig decidir fer Ballarines.

És un producte molt exclusiu, perquè actualment, com he dit abans, no existeix en el mercat. A més, cap pell mai és igual i, per tant, mai hi haurà dos parells de sabates idèntiques.

El procés és molt artesanal. Per aquest motiu no tenim estoc i treballem sobre comanda. És un cuir ecològic que s’ha de tenyir especialment per a nosaltres i, després, un taller a Elx ens les fabrica. Per tant, des que la persona compra la sabata, es tarda uns dos mesos a rebre-la… Però l’espera val la pena!

Quins van ser els motius que et van portar a emprendre?

Sempre havia tingut molt clar que volia tenir la meva pròpia empresa de moda. Des de que vaig acabar els estudis de disseny, mai he deixat de formar-me en aquest camp. He treballat per diferents firmes de moda i com free-lance he fet col·leccions per a altres marques. Durant aquests anys he guanyat diversos premis i reconeixements. Un dels últims premis va ser desfilar a la MBFW de Berlin. Això, més una sèrie de circumstàncies, em van acabar de donar la força per fer el pas endavant i crear la meva pròpia marca.

En el meu cas, treballar per una empresa, òbviament, et fa aprendre moltíssim, però mai tens la llibertat de crear lliurement el que vols, perquè cada firma té un estil…Per tant, quan tens inquietuds creatives, ganes d’expressar-te i emprendre, al final, la millor opció es crear la teu negoci.

Quines dificultats vas trobar a l´hora d´emprendre?

Per crear una empresa cal tenir en compte molts factors, més dels que en un primer moment pots pensar. Quan et vas submergint en el projecte i va agafant forma, t’adones que pots ser un especialista en el teu camp, però tens mancances ens molts d’altres. És per això que sempre has de seguir aprenent i buscar persones que t’assessorin en molts camps, cosa que no sempre és fàcil.

Personalment, el tema del màrqueting, xarxes socials… ha estat i és un gran repte, ja que és un dels punts clau per donar a conèixer la marca.

En general, quan no disposes d’un suport econòmic potent, els objectius costen més d’assolir, però sempre hi ha solucions. Això mai pot ser una excusa per no tirar endavant els teus somnis. Per aquest motiu, has d’estar molt alerta a tots els inputs i aguditzar tots els sentits per aconseguir els teus objectius.

Quina és la situació actual del projecte? I els vostres plans de futur?

El dia 1 de maig s’inaugura la botiga online www.affectshoes.com. Les vendes s’obren del dia 1 al 20 de cada mes. L’objectiu és anar creixent a poc a poc i, paral·lelament, obrir una línia de polseres i  cinturons. A continuació, el següent objectiu és desenvolupar una línia de vestits de nit 100 % sostenibles.

També, una de les meves grans fites és crear una empresa on es donin oportunitats laborals a persones amb risc d’exclusió social. Estem aquí per millorar el món i no ens podem oblidar d’això.

Emprendre i conciliar és possible?

Depèn del moment personal de cadascú i del recolzament del teu entorn. En el meu cas és totalment possible. Si és cert que hi has de dedicar moltíssimes hores i això vol dir moltes vegades treballar dissabtes i diumenges, sobretot al principi. No obstant això, amb una bona organització, no cal deixar de banda ni la família i els amics… Òbviament, no és fàcil, però tampoc impossible.

Què diries a aquelles dones que ara mateix estan pensant d’emprendre?

Si tenen un somni, que el facin realitat. Es pot!!

Primer de tot, cal que creguin totalment en el seu projecte i que els faci vibrar. Després, que defineixin una bona estratègia per arribar a l’objectiu, que l’estimin i que s’envoltin de gent que els puguin assessorar.

També, vull comentar que no és un camí de roses. Hi ha moments durs: surten traves,  pors i et desanimes (sobretot quan emprens en solitari), però has d’entendre que això és part del procés, que a quasi tots ens passa i serveix per créixer.

Estem en una societat en què, per sort, podem aconseguir quasi tot el que ens proposem, sempre que tinguem clar el que volem i les nostres facultats per fer-ho. Per tant, hem de ser valentes i perseverants per assolir els nostres objectius.

Com vam fer amb la Sílvia, des de l'Oficina t'oferim informació sobre els passos a seguir per tramitar la creació de la teva empresa i assessorament en general, a més d'acollida al Centre d'Empreses Industrials si és necessari. Si és el teu cas i estàs interessat a crear una empresa, pots obtenir més informació clicant aquest enllaç, visitant qualsevol dels nostres punts d'atenció a l'emprenedor/a o omplenant aquest formulari.