Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

IDAUT, un èxit empresarial nascut a Can Roqueta

Després que l’empresa on van coincidir Josep Puig, Xavier Juan Jiménez i Raül Giménez hagués de tancar per culpa de la crisi, aquests van decidir unir la seva experiència i capacitat per emprendre en un nou projecte dins del mateix sector, la identificació automàtica i la automatització industrial, en el qual havien acumulat coneixement durant anys treballant per compte aliè. Així és com van adreçar-se al CEI Can Roqueta, després que s’imposés la necessitat de dotar de forma i d’estructura professional el seu projecte i poder deixar, per exemple, de treballar a casa i de fer reunions en cafeteries. Allà van llogar un despatx i van rebre el suport organitzatiu i l’assessorament necessari per part de l’equip tècnic de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom de Promoció Econòmica de Sabadell. A partir d’aquest moment, l’empresa va començar a créixer arribant a facturar més d’un milió d’euros anuals actualment.

Quan l’empresa que els contractava va haver de tancar per la crisi i el seu propietari es va jubilar, els tres fundadors d’IDAUT van associar-se per rendibilitzar la seva experiència, la cartera de clients, els contactes amb els fabricants i el coneixement general que tenien sobre l’activitat, ja que l’havien exercit tant com a tècnics com a comercials. A més, haver-ne detectat els problemes de gestió els donava un avantatge competitiu per iniciar aquest nou projecte empresarial. I la possibilitat de capitalitzar l’atur els va permetre disposar del finançament necessari per engegar-lo.

IDAUT, un èxit empresarial nascut a Can Roqueta

IDAUT Solutions SLL és com es denomina la seva empresa, constituïda a principis del 2013, la qual es dedica a la identificació automàtica íntegra de productes, en tots els punts de la cadena de subministrament, a través de hardware i software. És a dir, implantant solucions per automatitzar els processos productius. Concretament, les seves solucions es basen en un software personalitzat per a cada client, que integren amb el sistema de gestió i de producció i el hardware que millor s’adapti a cada projecte (impressores d’etiquetes, lectors i càmeres fixes que processen la imatge per al control de qualitat en l’automatització industrial i marcadors i gravadores làser, etc.). La seva activitat va dirigida al sector industrial en general i al sector de l’automoció principalment i avui factura més d’un milió d’euros anuals. La majoria dels seus clients són a l’Estat i un 30 % són catalans. Tenen una expectativa de creixement de la facturació d’un 10% en els propers anys.

Quant als punts forts del seu projecte, en el seu naixement, en destaquen l’experiència i el coneixement tècnic i comercial del producte, així com un funcionament àgil i amb total vocació de servei al client. I quant als obstacles que van haver de superar, situen en primer lloc els d’ordre econòmic: al principi, els proveïdors no els donaven finançament. També van haver de superar la pèrdua d’importants clients potencials, els quals van veure un inconvenient en el fet que fossin una empresa de nova creació. No obstant això, aquest entrebanc es va transformar en un estímul per a la cerca de nous clients.

Si al principi van heretar els mercats de l’empresa anterior, no van trigar gaire a buscar-ne de nous i a diferenciar-se. Avui s’enorgulleixen d’haver reduït enormement els temps de resposta i de lliurament de productes, d’haver reduït els costos de logística i d’haver encetat una nova línia de negoci: marcadors i gravadores làser que donen un valor afegit al producte, ja que incorporen programació informàtica i integració total amb el sistema de traçabilitat, cosa que fa un producte i un servei molt més personalitzats per al client; també estem contínuament buscant nous productes innovadors destinats a la millora de processos productius i logístics, explica Xavier Juan.

En l’àmbit organitzatiu, també van haver d’introduir canvis respecte al funcionament que havien mantingut fins llavors. Per començar, van haver de definir una nova assignació de rols, ja que, com que tots havien desenvolupat tasques comercials, tots en van assumir aquestes funcions. Però de forma natural i atenent les capacitats de cadascú, es van anar diferenciant i especialitzant. Amb el temps, els canvis van afectar també la logística de l’empresa, el personal i les tasques en general. Destaquen que haver mantingut una bona entesa entre ells ha estat clau, tant per a la correcta gestió del canvi com per a l’èxit del projecte, ja que han pogut prendre decisions amb consens. Actualment valoren amb satisfacció les fites assolides, tant en termes de rendibilitat econòmica com de satisfacció personal.

Durant aquests més de 5 anys d’emprenedoria, IDAUT s’ha concentrat especialment a millorar la seva relació amb el client. Com a avantatge competitiu de l’empresa a resultes d’aquest procés de canvi i d’innovació, Juan destaca la capacitat ràpida de reacció i tot el servei complementari de programació informàtica, que donen lloc a una adaptació i personalització del servei a cada client. Això els ha portat a aconseguir importants nous clients i a fidelitzar-ne els antics.

No obstant això, en aquest camí han hagut de gestionar tant encerts com errors. Dels errors n’ha calgut aprendre i alguns han servit, fins i tot, per guanyar confiança en ells mateixos. Per exemple, en haver dedicat massa esforços a arribar a acords amb altres delegacions, van constatar una pèrdua no només d’energies sinó també de clients. Per contra, exhibeixen amb orgull també alguns encerts, com el fet d’haver buscat noves línies de negoci i no haver-se tancat només al que feia l’altra empresa. Fins i tot, veuen com una oportunitat la seva possible entrada en altres sectors, principalment, la logística. 

El Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta, equipament municipal gestionat per Promoció Econòmica de Sabadell, ofereix serveis d’acompanyament a empreses com aquesta que vulguin instal·lar-s’hi. El centre té la voluntat de dinamitzar les empreses del polígon de Can Roqueta i contribuir a la implantació de petites empreses de nova creació, empreses en procés de consolidació i empreses consolidades durant un període determinat de temps, amb l’opció de rebre assistència i assessorament tècnic. Formen l’espai 15 naus industrials, 22 despatxos de diferents mides, diversos espais de coworking i d’incubació i altres espais complementaris disposats per al lloguer. S’hi ofereixen a més altres serveis com són l’organització d’esdeveniments (jornades, fòrums d’emprenedoria i d’innovació, conferències, formació, accions de networking...) dirigits tant a les empreses allotjades al centre com a la resta d’empreses del territori.