Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Dones emprenedores: com fer realitat una idea de negoci

Des de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom donem suport a les dones emprenedores que volem posar en marxa la seva idea de negoci. Us presentem el cas de la Mercè Torras que ha utilitzat el nostre servei d’assessorament i també ha rebut suport per part de VAE, una associació de professionals voluntaris amb experiència empresarial dedicada a impulsar projectes.

Des de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom donem suport a les dones emprenedores que volem posar en marxa la seva idea de negoci. Us presentem el cas de la Mercè Torras que ha utilitzat el nostre servei d’assessorament i també ha rebut suport per part de VAE, una associació de professionals voluntaris amb experiència empresarial dedicada a impulsar projectes.


La Merce Torras es va sentir atreta per la gestió ètica al món de l'empresa i ja fa 7 anys que va decidir abandonar la feina que llavors tenia i establir-se pel seu compte com a formadora i consultora en responsabilitat social. 

Dones emprenedores: com fer realitat una idea de negociCom va començar el projecte?

Va començar farà uns set anys. Va ser de forma bastant accidental. Una nit, veient un documental sobre dones que ocupen llocs de poder, una d’elles explicava com dirigia una gestora de fons d’inversió, d’una manera molt ètica i humana, i vaig pensar que totes les empreses s’haurien de gestionar així. Investigant sobre sistemes de gestió ètica vaig descobrir el concepte de responsabilitat social i de seguida vaig saber a què em volia dedicar. Així que vaig començar a estudiar i formar-me en aquest tema.

Mentre finalitzava el Màster en Sostenibilitat i Responsabilitat Social, em vaig quedar embarassada i al tenir el meu segon fill vaig creure que era el moment ideal per fer un canvi. Al tenir la sort de poder accedir a una excedència de llarga durada a l’empresa on treballava vaig començar a cercar feina de formadora i consultora de responsabilitat social.

Quins van ser els motius que et van portar a emprendre?

Després de presentar diverses candidatures a empreses i ofertes de feina em vaig adonar que era difícil trobar una oportunitat que s’ajustés al meu perfil, especialment per edat, per la manca d’experiència i per les condicions laborals que s’oferien (becaris, pràctiques...). De manera que vaig decidir iniciar el meu propi projecte.

Quines dificultats vas trobar a l´hora d'emprendre?

El desconeixement de gran part dels àmbits que abasta tenir la teva pròpia empresa. No només és proporcionar el servei, sinó també la comptabilitat, els impostos, la comunicació, fer contactes, fer propostes... infinitat de coses que et treuen molt de temps. La solitud (ets tu qui ha de fer tota la feina) suposa molta càrrega, acabes fent multitud de tasques simultàniament i aquesta part de gestió et treu temps per generar negoci. I també la solitud moral, de vegades manca algú en qui recolzar-te quan has tingut un daltabaix.

Sobretot a l’inici, poder obrir-te camí i trobar l'oportunitat per mi va ser una gran dificultat. La responsabilitat social és voluntària i costa que les empreses en percebin la necessitat i els beneficis. En el meu cas, es va sumar la manca d’orientació dins del propi sector, tothom és molt gelós del que fa, del que cobra, del que funciona, del que no... Hi ha molt d’hermetisme, desconfiança i manca de col·laboració.

Quina és la situació actual del projecte i els vostres plans de futur?

El projecte ha anat evolucionant en base a l’aprenentatge assolit per la relació amb el món de l’economia i la innovació social. Des de fa gairebé dos anys, m’he orientat cap a l’assessoria i l'acompanyament en projectes d’innovació social col·laborativa com actuacions vinculades a la responsabilitat social. Es tracta de generar aliances entre l'empresa i l'economia social per desenvolupar projectes que tenen un impacte social positiu i són estratègics per a les parts implicades. Posa en joc les competències de cada participant i genera benefici comú i social. És una manera que les empreses incorporin accions de responsabilitat social estratègiques i que les entitats socials trobin l’impuls que necessiten per desenvolupar els seus programes.

Actualment estic col·laborant en el disseny i la implementació d’un nou projecte, RSInnova, per a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, orientat a facilitar la viabilitat de projectes de responsabilitat social amb component d'innovació, donant suport a la comunitat innovadora local que necessita testejar els seus projectes socials.També estic col·laborant en la implementació d’un programa de prototipatge de projectes d’innovació social col·laborativa de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. A part, continuo fent formacions i acompanyaments en l’àmbit de la responsabilitat social en diferents entitats públiques i privades.

Emprendre i conciliar és possible?

En el meu cas, completament. Treballo des de casa i em desplaço puntualment per la realització de tallers, reunions, sessions dels projectes...La prioritat és estar a casa a la tarda per recollir al meu fill petit de l’escola. Això no vol dir que no continuï treballant després, o fins i tot els caps de setmana, però és des de casa. Tinc la sort que els projectes en els quals participo són bastant flexibles quant a horaris, sobretot en la fase de disseny i planificació, la qual cosa em permet combinar-m'ho bastant bé.

A més, les persones amb les quals col·laboro, especialment les que pertanyen a l’àmbit social, estan bastant conscienciades en temes de conciliació i no he tingut mai problemes per endur-me els meus fills a actes/reunions si ha coincidit amb dies de festa a l’escola o en horari de tarda. D'altra banda, faig bastant ús d’eines digitals, com els documents compartits o les videoconferències, que faciliten molt la feina i eviten molts desplaçaments.

Què li diries a aquelles dones que ara mateix estan pensant a emprendre?

Sobretot, animar-les a tirar endavant, que no es desanimin i que s’estimin a elles, que estimin la feina que fan i que posin en valor tot allò que poden aportar.També que siguin flexibles i que no tinguin por d'equivocar-se, ni de fer pivotar el seu projecte. Emprendre és una marató. Habitualment partim amb unes idees i expectatives que no es compleixen i no per això és un fracàs. És un aprenentatge que ens ha de servir per evolucionar. I estem en constant evolució i reinvenció.

També els diria que no tinguin por ni vergonya de demanar ajuda, de demanar col·laboracions. A vegades volem arribar a tot per no perdre una oportunitat i acaba tenint més cost que benefici. Les comunitats i xarxes d'emprenedors/es són una molt bona opció per trobar altres persones en la teva mateixa situació i que et poden donar suport en molts aspectes, tant del projecte com en el terreny personal i en el vivencial.