Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Cultura Emprenedora s’amplia a l’alumnat de 5 escoles, que creen 9 cooperatives

Un total de 208 alumnes de 5 centres educatius de Sabadell participen aquest curs en el projecte de Cultura Emprenedora, que per sisè any consecutiu acostarà els infants de la ciutat a l’emprenedoria i a la creació d’empreses.

Impulsat per l’Ajuntament, en el marc d’un projecte més ampli de la Diputació de Barcelona, aquest programa ofereix als centres educatius tota l’orientació i suport per a la creació de cooperatives per part de l’alumnat. D’aquesta manera, els nens i nenes coneixen diferents elements vinculats a la creació d’empreses i les possibilitats del treball autònom i reforcen valors, hàbits i capacitats com la creativitat, la innovació, la responsabilitat social, l’autonomia personal, el treball en equip, l’assumpció de riscos, la relació amb l’entorn i coneixements matemàtics i lingüístics.

Aquest curs 2018-2019, el projecte es torna a ampliar i ja són 5 els centres educatius que hi participen. Enguany s’estrenen les escoles Floresta i Enric Casassas i repeteixen l’experiència un any més les escoles Can Deu, Cifuentes i Arraona. L’alumnat participant és de 5è i 6è de primària. En el marc de l’activitat, han creat un total de 9 cooperatives.

Aquest matí, l’alumnat dels diferents centres i professorat han estat rebuts a l’Ajuntament després del registre de la sol·licitud del Codi d’Identificació Fiscal i lliurament de l'acta de constitució i estatuts de les cooperatives per part de les escoles.

En aquest marc, el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha valorat molt positivament el programa, amb el qual els infants assoleixen coneixements i valors com el treball en equip. Amb la proposta, els alumnes imaginen un projecte i el fan realitat, sent protagonistes de principi i fi i alhora fent ciutat, ja que per fer-lo possible compten amb la implicació i suport de les escoles, les famílies, les institucions i també el teixit econòmic i social.

Per la seva part, el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, ha destacat que cal potenciar la cultura emprenedora i aquest projecte és un excel·lent recurs reforçar valors, hàbits i capacitats relacionats amb l’emprenedoria.

L’alumnat, protagonista de la creació i funcionament de les cooperatives

Durant el projecte, l’alumnat, per grups, ha de constituir una cooperativa com una fórmula empresarial de gestió democràtica i participativa. Al procés, cal que decideixin aspectes com la manera d’estructurar la cooperativa i l’aportació inicial o capital social per produir i definir el producte, que hauran d’elaborar i comercialitzar a final de curs en una parada a l’entorn del Mercat Central de Sabadell.

Els diners obtinguts amb la venda de productes serviran per amortitzar la inversió simbòlica que cada alumne ha hagut de fer per poder crear la cooperativa. Així mateix, en el cas d’obtenir benefici, un percentatge anirà destinat a l'entitat de caràcter social que triïn, reforçant també, en aquest cas, el valor de la solidaritat.

Col·laboracions

El paper del professorat de 5è i 6è de primària i l’acompanyament de tot el claustre dels centres educatius és un element fonamental en l’èxit del programa i, en aquest sentit, durant el projecte s’ofereix suport a l’equip docent de manera contínua. Cadascuna de les cooperatives dels infants tindrà una altra cooperativa en actiu com a mentora, que els assessorarà durant el procés. En aquest curs faran padrinatge Educació Eqüestre, Espai Obert, CIPO i Camper Diem.

L’activitat inclou visites per part de les escoles a cooperatives per veure quin és el funcionament d’aquest tipus d’empresa i obtenir coneixements que els poden ajudar en el seu propi projecte.