Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

El programa Erasmus per joves emprenedors/es segueix actiu

De la mà de l'Oficina d'Atenció a l'Empresa i l'Autònom/a, el Joan Grasa Güells va escollir Portugal per consolidar i ampliar fronteres del seu projecte vinculat al eco-turisme. En aquesta entrevista us presentem la seva experiència Erasmus.  

El Joan Grasa ha estat 4 mesos a Portugal a https://quintaalma.com/ uns allotjaments ecològics i autosostenibles per viure aquesta experiència d’Erasmus.

Joan Grasa ha estat 4 mesos a Portugal uns allotjaments ecològics i autosostenibles per viure aquesta experiència d’Erasmus

1. Pots parlar-nos del teu projecte?

Amb poques paraules, OHM HOME és un espai de retir on poder nodrir totes les parts del ser; cos, ment i esperit. La idea és la creació d’un espai físic on es convida als clients a prendre el viatge de conèixer-se a un mateix, un entorn honest i amable on hom es pot permetre ser simplement qui és, i sobretot, estimar-ho i abraçar-ho. El projecte ofereix un espai per a clients interessats en el desenvolupament personal o l'autoconeixement, persones que volen aprendre més sobre la vida sostenible o persones que simplement necessiten un entorn tranquil i respectuós per retrobar-se amb ells mateixos i amb la natura. Per satisfer aquestes necessitats, oferim un retir en un terreny tranquil envoltat de natura amb infraestructures senzilles com a tendes de campana o tendes tipi com a allotjament, un restaurant que serveix menjar orgànic saludable vegetarià o vegetarià i una cúpula geodèsica de fusta on allotjar-ne diversos tipus de tallers o activitats, des de la sostenibilitat fins a l’autoconeixement. Tot plegat amb una política ecològica; aliments orgànics (en part del propi hort), energies renovables i reutilitzar o reciclar al màxim.

2. Quina era la teva situació professional abans de començar el programa?

He estat treballant en varies petites feines mentre m’estava formant en diferents camps a partir de curts cursos.

3. Quines motivacions et van portar a fer el programa Erasmus?

Principalment la falta d’experiència em va portar a considerar la proposta que ofereix el programa EYE, per tal de cobrir aquest aspecte tant important, i que em generava inseguretat a l’hora de tirar el projecte endavant considerant la gran incertesa que té l’emprenedoria.

4. Quines activitats estàs portant a terme a l’empresa del teu/ de la teva Host a Portugal?

Degut a que la empresa encara no existeix físicament només puc parlar de idees que he implementat o modificat després de la meva estada a Quinta Alma:

  • La importància de tenir abundància de recursos com aigua i sol, per tal de poder fer una comunitat el més autosostenible possible.
  • La creació de un bosc comestible, que alhora que ajuda a la reforestació, és una eina per la millora de la retenció de l’aigua en el sòl i per acabar-ho d’adobar al cap d’uns anys en treus fruits.
  • La implementació de vàries eines digitals a la futura web de OHM HOME, com ara bookings online, o plugins per tal d’obtenir estudis d’estadística i màrqueting.

5. Quines habilitats o coneixement t´està aportant el programa Erasmus?

Principalment m’ha aportat experiència en la visió global del que significa la gestió d’un negoci d’eco-turisme, amb totes les diferents àrees que comprèn. He aprés sobre:

  • Màrqueting digital i gestió de reserves en línia.
  • L’´ùs de certes eines de WordPress a la hora de la creació del lloc web.
  • Agricultura orgànica, millora del sol, gestió i cura d’animals.
  • Certes tècniques de gestió de de l’activitat operacional.

6. Quin beneficis creus que la estada està aportant al teu/ la teva host?

La visió fresca d’una persona amb moltes idees i ganes de fer les coses d’una manera alhora molt similar al seu projecte, però que a la vegada porta una nova mirada. Principalment crec que la principal aportació és la idea de implementar al seu actual projecte un lloc per tallers, teràpies com massatge o teràpies alternatives com Reiki.

7. Beneficis de participar en el programa

Com ja he descrit anteriorment la hi han varis beneficis de participar al programa que si no fos per aquest programa que suporta al NE seria molt difícil poder gaudir d’un temps dins una empresa sense haver de treballar i en comptes estar solament observant i participant quan hom creu necessària.

8. Com el programa està ajudant a que milloris el teu bussiness plan?

En varis aspectes. Degut als coneixements adquirits sobre diverses àrees del projecte que ja he comentat a les preguntes 4 i 5, el bussiness plan es troba millorat en les àrees que comprenen aquests nous aprenentatges. A més d’aquests, gràcies a la observació d’un exemple a la vida real i la seva situació econòmica, tant actual com inicial, això em dóna una visió amb més experiència sobre aquest camp, el qual és el que vaig mes perdut.

9. Recomanaries el programa a algú que s´ho estigui plantejant? Perquè?

Absolutament sí, i en dos casos més que altres. En el cas que pel que sigui hi hagi un falta d’experiència sobre el negoci a emprendre, i per altre banda, en cas que el negoci a emprendre sigui de certa complexitat i cobreixi varis camps. I el perquè, principalment seria per usar aquesta inoportunitat que brinda el programa per poder observar un negoci d’aprop amb el luxe de estar en un posició d'observador quan és necessari i de participant quan es vol entrar a l’activitat i guanyar experiència a nivell pràctic.