Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

"El programa Erasmus és una gran oportunitat d'aprendre i de madurar professionalment”

De la mà de l'Oficina d'Atenció a l'Empresa i l'Autònom/a el Leonardo va escollir Berlín per consolidar i ampliar fronteres del seu negoci de disseny enfocat en projectes socials i culturals que tenen un impacte positiu en la societat.

En aquesta entrevista us presentem l'experiència d’Erasmus per joves emprenedors d'en Leonardo Santamaría Zárate. 

Pots parlar-nos del teu projecte? 

El meu projecte és un estudi de disseny satèl·lit enfocat a projectes socials i culturals que tinguin un impacte positiu en la societat. Inicialment es va començar treballant entre Bogotà i Barcelona, però amb el pas dels mesos el projecte ha tingut més sortida a Europa. La idea és generar canvis en la societat utilitzant el disseny gràfic com a una eina fonamental, no només com a eina decorativa. En altres paraules, dissenyem per al futur. L’estudi vol arribar a ser rellevant per a les persones i vol despertar una acció en elles. 

Quina era la teva situació professional abans de començar el programa?

Estava per estrenar el projecte, que va començar a funcionar durant la pandèmia, però paradoxalment va tenir un inici amb bastant força, col·laborant en projectes amb estudis com Domestic Data Streamers i l’ACA (Agència Catalana de l'Aigua) en una exposició al Palau Robert. En paral·lel al projecte de l’estudi, estava treballant en nom propi en diferents projectes de disseny amb múltiples enfocaments.

Quines motivacions et van portar a fer el programa Erasmus?

La motivació principal va ser aprendre noves dinàmiques de treball en un altre país d’Europa, perquè fins al moment la meva experiència es basava exclusivament a Barcelona i Madrid. La segona gran motivació va ser tenir una experiència laboral en un altre idioma que no fos espanyol o català i reforçar el meu coneixement sobre paraules tècniques relacionades amb la meva feina en anglès, principalment.

Quines activitats estàs portant a terme en l’empresa del teu host a Alemanya?

Vaig desenvolupar projectes de disseny web al costat d'un programador extern que ells tenen contractat. Vam fer un canvi a la seva identitat visual i vaig actualitzar elements gràfics importants de la seva comunicació. També vaig desenvolupar diferents tipus de materials impresos. 

Quines habilitats i coneixements t'està aportant el programa Erasmus?

L'aportació més gran per part del programa d'intercanvi van ser les sessions de coaching empresarial que vaig rebre per part de la meva HE i dels seus socis. En aquestes sessions vaig tenir l'oportunitat de conèixer la seva mentalitat de creixement i la capacitat de treballar de manera independent amb gran impuls. He descobert totes les necessitats a tenir en compte per construir una empresa.

Quin beneficis creus que l'estada està aportant al teu host?

La meva principal aportació va ser la meva experiència relacionada amb el disseny de material imprès i maquetació web. El host té molta experiència en negocis i empresa, però coneixements i recursos limitats en disseny. La meva trajectòria l'ha ajudat a resoldre necessitats amb diferents solucions que ell no es podria haver plantejat, específicament en el tema d'impressió. La meva experiència li va ser bastant útil per optimitzar els pocs recursos dirigits al material imprès com a caixes, stickers, samarretes i flyers.

Quins beneficis has obtingut de participar en el programa?

El programa és una eina molt útil per fer networking a Europa. En aquest cas vaig conèixer diferents tipus de perfils professionals a Berlín, amb els quals estic en contacte constant. El programa és també en si un incentiu per intercanviar coneixements i rebre diferents estímuls professionals i personals.

Com està ajudant el programa perquè milloris el teu pla de negoci?

El programa em va ajudar a millorar el meu pla de negoci, ja que vaig tenir l'oportunitat d'aprendre de l'experiència del meu host. He après molt sobre creació d'empreses, gestió eficient del temps i supervisió del negoci. La perspectiva externa del meu host i la seva experiència internacional, combinat amb el meu coneixement i la meva creativitat, em va ajudar a actualitzar el meu pla de negoci.

Recomanaries el programa a algú que s'ho estigui plantejant? Per què?

He recomanat el programa a diverses persones i una d'elles ja està fent el seu intercanvi a Milà. La raó principal per la qual recomano el programa és perquè és una gran oportunitat, desconeguda per a molts, d'aprendre, madurar laboralment i tenir una experiència professional internacional. A banda que quan les persones escolten la paraula erasmus directament pensen en un intercanvi d'estudiants. La majoria de persones a les quals els he comentat sobre el projecte s'hi mostren molt interessades.

Totes les persones interessades en el programa Erasmus poden informar-se'n a l'OAEA, presencialment (amb cita prèvia a la Ctra de Barcelona, 208 bis), trucant al telèfon 93 745 31 61 o escrivint al correu sbdempresa@ajsabadell.cat.