Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Notícies

Roger Sánchez: 'El programa EYE m’ha permès veure de prop el dia a dia d’una startup i desenvolupar habilitats emprenedores'

El Roger Sánchez Güell ha fet una estada de 6 mesos a Frankfurt (Darmstatd) mitjançant el programa EYE i en aquesta entrevista ens explica amb detall la seva experiència. 

Pots parlar-nos del teu projecte?

La meva situació era particular perquè estava duent a terme dos projectes: Ecotets i Kuki. Ecotets es tractava d’una marca de calçotets ecològics i sostenibles dissenyats amb un estil alegre i divertit. Kuki és un biofiltre natural que incorpora plantes que tenen una alta capacitat purificadora per millorar la qualitat de l’aire d’espais interiors a la vegada que es mesura l’estat de l’aire amb sensors i es transmet a l’usuari.

La diferència és que Ecotets era un projecte personal en què només tenia col·laboradors, mentre que a Kuki som un equip de 3 persones compromeses que anem treballant periòdicament i amb aliances estratègiques ja formades. Aquest va ser un dels motius pels quals en arribar a e.Ray (empresa host) em vaig adonar de dues coses que ja venia plantejant-me des de feia temps: la rellevància de tenir un equip per tirar endavant un projecte i també l’oportunitat de Kuki en projectes d'innovació europeus.

Per tant, durant l’estada he estat treballant el projecte de Kuki.

Quina era la teva situació professional abans de començar el programa?

Abans de començar el programa em trobava treballant com a gestor de banca a Caixabank des de feia pràcticament 2 anys, alhora que anava avançant el meu projecte emprenedor.

Quines motivacions et van portar a fer el programa Erasmus?

Primer, la voluntat de voler-me bolcar definitivament en els meus projectes emprenedors, però fer-ho tenint una estada amb una persona emprenedora experimentada en un entorn internacional.

D’aquesta manera, per mi era vital conèixer el dia a dia de l’emprenedor i aprendre de la seva activitat, l’estratègia, els contactes, el sector...  També, entrar en un país diferent, determinant com funciona i tenint potencials socis i mentors en aquell país. En aquest sentit, teixir una xarxa de contactes tant de la pròpia empresa host com d’altres del país. Lògicament, això duia intrínsecament relacionar-se en anglès en un context professional, cosa que és estrictament fonamental en un marc global, sobretot per a startups.

El punt clau, per mi, és el rol que tens en EYE com a emprenedor visitant. Si bé havia tingut ocasió de treballar per a startups en el passat o hauria pogut presentar candidatura per treballar en alguna, no té res a veure amb el programa EYE, ja que en una posició laboral, excepte que entris molt al principi de la startup, et centres en tasques molt determinades. En canvi, aquest programa t'ofereix un rol especialment interessant, ja que no ets directament un treballador i, per tant, pactes amb els fundadors de l’empresa les activitats en base al que t'interessa a tu i a ells. A la vegada reps un suport de l’emprenedor constant en les qüestions que necessitis i això et permet assolir una visió transversal de tot el negoci.

Al ser un programa finançat per la Comissió Europea, el punt fonamental és que ajudes l’emprenedor host a la vegada que millores i aprens per al teu projecte. Tot això, sent receptor d’una beca suficient per mantenir-te al país de residència.

Quines activitats estàs portant a terme a l’empresa del teu host a Alemanya?

He estat ajudant el host a realitzar propostes europees d’innovació, sobretot de l’Agència Espacial Europea, així com altres programes, entre els quals, Horizon. A això també s’afegeixen alguns programes d’acceleració europeus i de Latam. En aquestes propostes em centrava en la coordinació de la part financera i el project management, així com al desenvolupament estratègic i de contingut, de les organitzacions que hi participaven.

Seguidament, he realitzat anàlisis dels proveïdors de sensors per trobar-ne de més competitius, així com he fet una anàlisi extensiva del mercat per veure la competència, tant directa com indirecta. En aquesta anàlisi de la competència he establert l’estratègia de negoci a la qual es pot dirigir l’empresa, enfocant-la al client i al mercat.

Finalment, he promogut el contacte i l’establiment de partnerships per a l’empresa host, tant amb empreses del sector i entitats locals com universitats i instituts de recerca, creant un marc per realitzar propostes europees. 

Quines habilitats i coneixements t´està aportant el programa Erasmus?

Ha potenciat la meva visió internacional obrint una xarxa de contactes a Alemanya, tant en la mateixa empresa host com en altres organitzacions i en altres països europeus, en el camp de la hidrologia, l'energia, l'espai i l'agricultura.

Al mateix temps, he entrat en un mercat concret com l’alemany i he posat un peu en diferents sectors, en un ambient professional on he perfeccionat l’anglès i els coneixements tècnics.

Però, especialment, m’ha permès desenvolupar skills emprenedors, veure de prop el dia a dia d’una startup, l’organització, l'estratègia i el desenvolupament, a la vegada que treballava en la meva. Sobretot, a potenciar la meva capacitat d’autoaprenentatge, atès que moltes vegades a l'startup hi ha tantes tasques a realitzar i hi ha perfils tants especialitzats que has d'adaptar-t'hi i aprendre'n. A la vegada, he rebut suport sobre allò que he preguntat per al meu projecte des d’una perspectiva experta.

Resumint: coneixement d’un altre país/mercat, xarxa de contactes, coneixement d’un sector en concret, perfeccionament de l’anglès i desenvolupament d'skills emprenedors i mentoring.

Quin beneficis creus que la estada està aportant al teu host?

He conegut programes europeus i internacionals per potenciar projectes d’innovació que no coneixia. És una oportunitat enorme de desenvolupament per a startups, projectes i programes europeus com els de l’Agència Espacial Europea. A la vegada aquestes propostes europees es desenvolupaven en diferents camps: hidrologia, energia, agricultura i espai. Per tant, he après en l'àmbit tècnic sobre determinats aspectes ja que havia de dissenyar l’estratègia de les propostes, escriure-les, explicar-les i parlar amb persones expertes sobre el tema.

En aquest sentit, gràcies a aquest coneixement adquirit -i que adquiria constantment- he ajudat a aplicar en la seva potencialitat el Lean Startup, ja que he après d’un sector validant les nostres hipòtesis amb els clients. Per tant, hem rebut feedback constant i hem adaptat la nostra proposta a les necessitats dels clients.

També, he conegut marques de sensors i he fet contactes amb persones que em poden ajudar en el projecte Kuki. De fet, alguns dels nostres partners obtinguts m’han donat consells sobre el prototip que estem desenvolupant amb el projecte Kuki.

Així mateix, m’ha portat a incrementar el meu autoaprenentatge en molts àmbits, a causa que en molts casos era jo mateix qui havia de lluitar per aprendre i entendre allò que feia. Les ganes d’aprendre són vitals perquè les tasques que fas en una startup són molt extenses i, per tant, has de ser capaç d’aprendre de tot. També, preguntant i tenint el suport d’altres membres del grup. Així, la rellevància de l’equip és clau per llançar un projecte.

Finalment, el coneixement de negoci en l'àmbit de la gestió i l'estratègia, tant del que s’ha de fer com del que no s’han de fer. També en el referent a la coordinació dels diferents equips i com encarar el desenvolupament d’un producte amb metodologia Scrum. En un sentit individual, el dia a dia m’ha ajudat a veure que és molt necessari estar motivat perquè hi ha moltes tasques a fer i cal mantenir una proactivitat i una actitud personal molt elevades.

Beneficis de participar en el programa...

Destacaria especialment el coneixement del management de la startup, coneixement d’un sector en concret, establiment d’aliances i xarxa de contactes, mentoring i suport de l'emprenedor host, increment de les oportunitats laborals, coneixement d’un país/mercat, millora del projecte emprenedor personal i perfeccionament de l’anglès.

Com està ajudant el programa en la millora del teu bussiness plan?

El business plan ja el tenia força treballat a l’inici. Per tant, les millores han estat més limitades. No obstant això, en el pla tècnic i de partnerships, sí que l’he millorat. Així que he inclòs marques de sensors, atès que va ser una de les tasques que vaig tenir a l’empresa host -analitzar els proveïdors del mercat i veure quin era més competitiu- i també persones clau que em poden ajudar i/o donar suport en el meu projecte, entre els quals incloc els mateixos fundadors de l’empresa host.

Recomanaries el programa a algú que s'ho estigui plantejant? Per què?

Sí, completament. De fet, ja l’he recomanat a 6 persones.

Pels mateixos motius explicats anteriorment: aprenentatge de l’emprenedor host, coneixement d’un mercat, xarxa de contactes per al futur, experiència laboral i també pràctica de l’anglès i la llengua del país en un entorn professional.

El programa Erasmus per a emprenedors/es és un programa d'intercanvi d'estades empresarials destinat a persones emprenedores i finançat per la Unió Europea. Si estàs interessat/da a dur a terme una estada, pots informar-te'n a través del personal tècnic de l'Oficina d'Atenció a l'Empresa i l'Autònom/a de Sabadell al Vapor Llonch (ctra. Barcelona, 208 bis). Pots demanar cita prèvia venint-hi en persona, escrivint al correu sbdempresa@ajsabadell.cat o trucant al telèfon 93 745 31 61.