Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Notícies

Subvencions adreçades a empreses del sector editorial del territori

El Departament de Cultura i l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) obren tres convocatòries de subvencions relacionades amb l'edició, l'exposició i la venda de llibres al nostre territori, adreçades a empreses i projectes d'emprenedoria.

Les subvencions s'adrecen a:

  • A la modernització de llibreries
  • A l'organització de fires i salons de llibres en català i occità a Catalunya
  • A l'edició de llibres d'interès cultural o gèneres poc difosos en llengua catalana i occitana. 

RESUM

1. SUBVENCIONS A LA MODERNITZACIÓ DE LLIBRERIES

L’objecte d’aquesta línia de subvencions és la modernització de la llibreria, entesa com a establiment obert al públic adreçat principalment a la venda de llibres, mitjançant la realització d’obres, l’adquisició de béns i equipaments, la incorporació de noves tecnologies, l’elaboració d’auditories de qualitat de servei, i la realització d’accions de promoció del llibre i la lectura. Les activitats objecte de subvenció han de tenir una repercussió directa en la qualitat del servei prestat a l’usuari i en la comercialització del llibre.

*En el cas que l'empresa tingui diversos establiments oberts al públic, cal presentar una sol·licitud per establiment, fins a un màxim de cinc sol·licituds

2. SUBVENCIONS PER A LA ORGANITZACIÓ DE FIRES I SALONS DE LLIBRES EN CATALÀ I OCCITÀ A CATALUNYA

L'objecte d'aquesta línia de subvencions és l'organització a Catalunya de fires i salons del llibre en català o occità.

*Queden exclosos de les subvencions previstes en aquestes bases:

a) Les fires o salons del llibre professionals, entenent-se com a tals els adreçats únicament als professionals del sector i que no comercialitzen llibres directament al públic.

b) Els esdeveniments que tinguin com a protagonista el llibre d'artista —entenent-se com a obra d'art— i les edicions que giren al voltant de l'art i de l'experimentació gràfica.

c) Les fires i els salons amb un pressupost superior a 200.000,00 euros.

d) Les fires i els salons celebrats amb motiu de la diada de Sant Jordi.

3. SUBVENCIONS A L’EDICIÓ DE LLIBRES D’INTERÈS CULTURAL O GÈNERES POC DIFOSOS  EN LLENGUA CATALANA I OCCITANA

Aquesta línia té com objecte la concessió de subvencions a l’edició de llibres d’especial interès cultural o de temàtiques i gèneres poc difosos en llengua catalana o occitana. S’hi inclouen tant els projectes com els llibres publicats de títols individuals o col·leccions de llibres. Aquesta línia de subvencions té les modalitats següents:

a) Llibres referits a qualsevol disciplina del coneixement. A títol enunciatiu, s’hi relacionen, entre d’altres, l’assaig i el pensament, els llibres científics i tècnics, els clàssics i la literatura, sens perjudici del que estableix l’apartat 2.

b) Llibres de còmic i de novel·la gràfica. Als efectes d’aquestes bases, es considera còmic i novel·la gràfica el producte editorial en format llibre que conté una història explicada mitjançant una successió de vinyetes que contenen il·lustracions i text alhora.

No són objecte d’aquestes bases ni l’àlbum il·lustrat ni el còmic destinat a un públic infantil. Als efectes d’aquestes bases, s’entén per àlbum il·lustrat el llibre en el qual la il·lustració per si mateixa sostén íntegrament la història sense presència de text. 

Es pot sol·licitar l’ajut per a qualsevol de les modalitats, així com optar a ambdues modalitats.

Pel que fa als llibres de caràcter literari, no són subvencionables els escrits originàriament en català o occità. Tampoc són subvencionables les obres de no ficció sobre moviments, obres, autors o autores i crítica literària relacionades amb la literatura catalana o occitana.

*No són subvencionables els llibres de text i els manuals universitaris, les obres considerades de luxe, de bibliòfil i aquelles amb l’edició limitada i numerada, les publicades per editorials per encàrrec d’entitats públiques i empreses o entitats privades no editorials, i les de distribució gratuïta o no comercial.

*Les propostes que hagin estat subvencionades com a projectes no es poden subvencionar posteriorment com a llibres publicats.

REQUISITS

(1) Poden ser beneficiàries dels ajuts les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, incloses les societats civils, que determinin les bases específiques.

Als efectes de determinar les persones beneficiàries, s'entenen per empreses tant les persones físiques com les jurídiques que es dediquen a activitats industrials, mercantils o de prestació de serveis amb finalitats lucratives. També es consideren empreses les agrupacions d'interès econòmic. No es consideren empreses les associacions, les fundacions ni qualsevol altra entitat privada sense ànim de lucre, tot i que duguin a terme activitats econòmiques.

També poden ser beneficiàries dels ajuts, si ho preveuen les bases específiques, les agrupacions d'empreses que es constitueixin en unions temporals d'empreses (UTE).

*No poden ser beneficiàries dels ajuts les empreses següents:

a) Les empreses en crisi. 

b) Les empreses que estiguin subjectes a una ordre de recuperació pendent a conseqüència d'una decisió prèvia de la Comissió Europea que hagi declarat un ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior.

(Les empreses sol·licitants han de presentar una declaració responsable per acreditar que no incorren en aquestes prohibicions.)

Els requisits a complir són els següents:

  • Les activitats objecte de subvenció s’han de portar a terme l’any de concessió de la subvenció.
  • La persona sol·licitant ha de disposar com a mínim d’un local obert al públic per a la venda al detall de llibres. La llibreria objecte de sol·licitud ha d’estar ubicada a Catalunya.
  • La facturació per la venda de llibres ha de suposar més del 50% de la facturació del segon any anterior al de concessió de la subvenció de la llibreria per a la qual se sol·licita l’ajut.
  • La facturació de la llibreria per a la qual se sol·licita l’ajut, per la venda de llibres del segon any anterior al de concessió de la subvenció, ha de ser superior o igual a 50.000,00 euros.
  • La persona sol·licitant ha de tenir una pàgina web a disposició dels usuaris, ja sigui relativa a l’establiment individual o a la cadena de llibreries a què pertany.
  • La persona sol·licitant ha d'estar donada d'alta a la base de dades LibriData de la Cambra del llibre de Catalunya.
  • La persona sol·licitant ha de complir amb els protocols de la cadena de subministrament de llibres (CSL). Els protocols esmentats estan publicats a en aquest enllaç.
  • La persona sol·licitant ha de disposar d’un sistema informatitzat de gestió i control d’existències i vendes per a cada llibreria per a la qual se sol·licita l’ajut.
  • La mitjana d’exemplars en existències de l’any anterior al de concessió de la subvenció a la llibreria per a la qual se sol·licita l’ajut no pot ser inferior a 3.000.
  • La persona sol·licitant, en relació a la llibreria per a la qual se sol·licita l’ajut, ha d’haver efectuat en l’any anterior al de concessió de la subvenció almenys cinc activitats de promoció del llibre i la lectura. L'òrgan instructor valora amb l’assessorament de la Comissió establerta en la base 12, la consideració d'activitats de promoció del llibre i la lectura, així com la seva realització.
  • En el cas de realització d’obres i adquisició de béns i equipaments, el sol·licitant ha de garantir la destinació de l’equipament, i/o el manteniment de l’ús prioritari de llibreria del local, d’acord amb el que estableix la base 6.3.a).

Els requisits de les lletres c), d), i) i j) no s’aplicaran a les llibreries de nova creació, enteses com els establiments que hagin estat donats d’alta d’activitat econòmica dins dels dos anys anteriors al de la concessió de l’ajut o l’any de la concessió de l’ajut”.

(2) Poden optar a les subvencions les empreses i les entitats privades sense ànim de lucre que duguin a terme les activitats d'organització a Catalunya de fires i salons del llibre en català o occità i compleixin els requisits que estableix la base 3. 2 (L'organització de la fira o saló ha de garantir i acreditar la lliure concurrència d'expositors participants a l'esdeveniment.)

*Queden excloses d'aquesta línia d'ajut les administracions públiques i els organismes dependents.

(3) Poden optar a les subvencions les empreses i entitats sense ànim de lucre privades amb activitat econòmica d'edició de llibres. I cumplir els requisits i incompatibilitats establerts a la base 3 de la RESOLUCIÓ CLT/525/2021, de 25 de febrer.

*No poden optar a aquestes subvencions les empreses i entitats sense ànim de lucre privades participades per administracions públiques o entitats que en depenen o hi estan adscrites.

DESPESES SUBVENCIONABLES I QUANTIA

(1) Les despeses subvencionables són les despeses dels costos de personal laboral si es poden imputar a l’activitat objecte de la sol·licitud de subvenció, si bé l’adequació i quantia és objecte de valoració de l’òrgan instructor amb l’assessorament de la comissió que estableix la base 12, i aquest pot determinar una quantia diferent de la declarada per la persona sol·licitant tenint en compte la coherència amb el cost total de l’activitat subvencionada.

L’import de la subvenció es determina en funció de la facturació anual del llibre al detall de cada establiment, corresponent al segon any anterior al de concessió de la subvenció o, en el cas d’establiments donats d’alta d’activitat econòmica l’any de la concessió de la subvenció, en funció de l’import de la facturació fins a la data de presentació de la sol·licitud.

En el cas de llibreries de nova creació, si la quantia resultant del càlcul establert és inferior a 1.500 euros, la subvenció s'incrementarà fins a 1.500 euros.

*En tot cas, l’import de la subvenció no pot superar els 9.000,00 euros per llibreria ni el 100% del cost de l’activitat subvencionada, i acumulada amb altres ajuts de minimis de qualsevol administració pública atorgats durant l’exercici fiscal corrent i els dos anteriors, no pot superar els 200.000,00 euros. En el cas que el total de les subvencions superi la dotació prevista en la convocatòria corresponent, l’import s’ha de reduir proporcionalment.

(2) Es consideren despeses subvencionables (de la fira o saló dut a terme a Catalunya), fetes en el termini comprès entre el mes de desembre de l'any anterior al de concessió de la subvenció i el mes de novembre de l'any de concessió de la subvenció” i el sis mesos anteriors; les següents:

a) Costos de contractació de serveis externs necessaris per al desenvolupament de la fira o del saló.

b) Despeses de promoció i publicitat.

c) Despeses corresponents a l'organització d'activitats paral·leles com taules rodones, debats, presentacions, exposicions i altres similars, relatives a l'objecte de la fira o del saló i programades durant la seva celebració.

d) Despeses relatives als actes d'inauguració i de cloenda de la fira o del saló.

e) Despeses corresponents al desplaçament i l'estada (allotjament i manutenció) d'autors/es i editors/es convidats a la fira o al saló.

f) Es poden imputar despeses indirectes o generals a l'activitat objecte de l'ajut d'acord amb allò que regula la base general 5.4 i corresponents al període informat en la sol·licitud en què efectivament se celebri la fira o el saló.

*Totes les despeses anteriorment exposades són imputables, sempre que no hagin estat subvencionades per l'ICEC o l'OSIC en altres línies d'ajuts.

La quantia màxima de la subvenció es determinarà segons el barem següent:

a) Fires o salons de pressupost total igual o inferior a 10.000,00 euros, fins a un màxim del 50% del pressupost total.

b) Fires o salons de pressupost total superior a 10.000,00 euros i inferior o igual a 50.000,00 euros, fins a un màxim del 40% del seu pressupost total.

c) Fires o salons de pressupost total superior a 50.000,00 euros i igual o inferior a 100.000,00 euros, fins a un màxim del 30% del seu pressupost total.

d) Fires o salons de pressupost total superior a 100.000,00 euros i igual o inferior a 200.000,00 euros, fins a un màxim del 20% del seu pressupost total.

*La quantia de la subvenció, acumulada amb altres ajuts de minimis de qualsevol administració pública atorgats durant l'exercici fiscal corrent i els dos anteriors, no pot superar els 200.000,00 euros.

(3) Són subvencionables:

1. Els costos d'edició. Se n'exclouen les despeses de promoció.

2. L'adequació i la quantia dels costos de personal laboral imputables a l'activitat subvencionable són objectede valoració de l'òrgan instructor amb l'assessorament de la comissió que estableix la base 8, i aquesta pot determinar una quantia diferent de la declarada per la persona sol·licitant tenint en compte la coherència amb el cost total del projecte.

La quantia de les subvencions consisteixen en una dotació econòmica no percentual, en funció de la puntuació obtinguda d'acord amb els criteris de valoració que estableix la base 7, de les disponibilitats pressupostàries i del nombre, la naturalesa i els imports dels projectes.

*La quantia de la subvenció ha de ser inferior als 20.000,00 euros.

SOL·LICITUD

El període per presentar les sol·licituds és del 15 de febrer al 3 de març del 2022, tots dos inclosos.

  1. Sol·licitud subvenció modernització de llibreries
  2. Sol·licitud subvenció organització fires i salons
  3. Sol·licitud subvencions edició llibres

BASES

  1. RESOLUCIÓ CLT/3540/2021.
  1. Resolució CLT/207/2020, de 31 de gener
  1. Resolució CLT 525/2021, de 25 de febrer.