Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Visita al Sincrotró ALBA

DATA: 19 de maig 2022, 16 h (visita de 90 minuts)

A qui va dirigida l’activitat? A empreses industrials interessades a conèixer la tecnologia que ofereix el Sincrotró ALBA i les seves aplicacions en la indústria

INSCRIPCIÓ TANCADA

 

QUÈ ÉS EL SINCROTRÓ ALBA?

És una de les infraestructures científiques i tecnològiques més importants del país. Un sincrotró és un accelerador de partícules en què es produeix llum de sincrotró, és a dir, llum de gran intensitat que comprèn des de llum infraroja als raig X.

QUÈ OFEREIX AL SECTOR INDUSTRIAL?

ALBA ofereix a la indústria tecnologies innovadores per a caracteritzar materials i processos a nivells micro i nanomètric amb llum de sincrotró, amb la qual s'obtenen resultats superiors als obtinguts amb altres tècniques. La llum de sincrotró permet revelar l´estructura i les propietats dels materials mitjançant l'observació de la seva morfologia i la determinació de la seva estructura química, electrònica i magnètica.

Es pot aplicar a una àmplia varietat de sectors industrials: química, materials avançats, nanotecnologia, farmàcia, salut, aliments i envasos, mediambient, automoció i aeroespacial, energia, patrimoni cultural i ciències forenses. 

A banda dels laboratoris de llum de sincrotró, Alba també disposa de laboratoris tècnics altament especialitzats que complementen les tècniques de sincrotró i el desenvolupament de l´accelerador de partícules: laboratori de mesures magnètiques, de radiofreqüència, d'òptica i metrologia, de buit, i laboratori d'electrònica.

ALGUNS EXEMPLES D'APLICACIONS INDUSTRIALS

  • Caracterització del grau de cristal·lització de diferents polímers per a determinar el millor procés per personalitzar la rigidesa o plasticitat dels polímers en funció de l´aplicació desitjada del plàstic.
  • Observació de l´estructura del col·lagen de la pell per a la producció de nous cosmètics i fàrmacs per a la seva cura.
  • Estudi dels canvis estructurals dels plàstics utilitzats per a l´embalatge i emmagatzematge de productes alimentaris.
  • Estudi “in situ” de materials en condicions similars al procés de producció.
  • Detecció d´impureses i estudis de polimorfisme en fàrmacs, informació que resulta cabdal per a la protecció de drets de propietat intel·lectual i patents.
  • Anàlisi de components d´automoció com plàstics, teixits o peces metàl·liques per a la millora del rendiment, la seguretat i la comoditat.