Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Notícies

Termini obert per a la sol·licitud de subvencions per a entitats i empreses del sector comerç, serveis, artesania i moda

El Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) destina recursos a l’enfortiment, la modernització i la internacionalització d’aquests sectors econòmics. 

Trobareu tota la informació actualitzada i les indicacions per a sol·licitar les subvencions al web del CCAM.

RESUM

El Pla inclou 10 programes, on les principals línies d’actuació són:

  1. Suport a les entitats representatives del sector del comerç: Dotat amb 300.000 euros, aquest programa té l’objectiu d’impulsar accions en línia amb la implementació dels “Plans d’Actuacions per les associacions de Comerç 2022”. La subvenció atorgable cobreix fins al 65% del cost de les accions subvencionables, amb un màxim de 50.000 euros.
  2. Suport a la xarxa associativa de comerç, artesania i moda: Dotat amb 3.000.000 euros, aquest programa pretén enfortir el model associatiu i dotar-lo d’eines per afrontar els seus reptes de present i futur, amb una especial atenció enguany als efectes de la Covid-19. La subvenció atorgable cobreix fins al 65% del cost de les accions subvencionables, amb uns màxims de 26.000 euros per a entitats d’àmbit barceloní, 12.000 euros per a entitats comarcals i locals excloent Barcelona, i 8.000 euros per a empreses agrupades (cooperatives o centrals de compra).
  3. Suport en el procés de transformació digital de les empreses: Dotat amb 1.000.000 euros, aquest programa busca potenciar el coneixement i la incorporació de noves tecnologies digitals per augmentar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses de comerç i de serveis, i les parades de mercats municipals. La subvenció atorgable és de fins al 50% de les despeses subvencionables amb un màxim de 5.000 euros. Aquest programa és incompatible amb altres accions de transformació digital impulsades des del CCAM com el Programa per al creixement i competitivitat de l’empresa artesana o el Programa per a la transformació digital de la indústria de la moda.
  4. Suport per a la obertura de comerços i de suport a la reforma i millora d’establiments: Dotat amb 3.000.000 euros, aquest programa pretén dinamitzar el comerç mitjançant projectes de recuperació dels locals buits situats a la trama urbana consolidada del municipi, o al casc històric i els seus eixamples. La subvenció atorgable cobreix fins al 50% de les despeses subvencionables amb un màxim de 5.000 euros.
  5. Suport als municipis en l'àmbit del comerç: Dotat amb 200.000 euros, aquest programa vol donar suport als municipis en la lluita contra la desertització comercial, fomentant l’ocupació de locals buits i la dinamització dels seus eixos.. La subvenció atorgable és de fins al 50% de les despeses subvencionables amb un màxim de 7.000 euros per a la definició de projectes per a recuperar locals buits, i de 10.000 euros per a la implementació dels esmentats projectes.
  6. Suport per a la creació i definició de les Àrees de Promoció Econòmiques Urbanes (APEUs): Dotat amb 300.000 euros, aquest programa vol promoure la creació d’aquestes àrees comercials en el primer any d’implantació efectiva d’aquest model al país. Els ajuntaments i associacions territorials que la demanin podran rebre una subvenció d’un màxim de 20.000 euros que cobriria fins al 90% de la despesa.
  7. Transformació digital de la indústria de la moda: Dotat amb 175.000 euros, aquest programa vol fomentar la competitivitat de les empreses del sector de la moda a Catalunya donant suport a la transformació digital dels seus models de negocis per tal de dur a terme de forma més competitiva el disseny, la fabricació, la comercialització i la promoció dels seus productes. La subvenció atorgable és de fins al 65% de la despesa subvencionable, amb un màxim de 4.000 euros. 
  8. Millora del grau de sostenibilitat i circularitat de les marques de moda catalanes: Dotat amb 175.000 euros, aquest programa pretén fomentar la competitivitat de les empreses del sector de la moda a Catalunya donant suport a la incorporació de processos, eines i matèries sostenibles que millorin el grau de circularitat dels seus productes així com la recuperació i reciclatge dels residus generats de la seva activitat. La subvenció atorgable és de fins al 65% de la despesa subvencionable, amb un màxim de 4.000 euros.
  9. Creixement i competitivitat de l’empresa artesana: Dotat amb 475.000 euros, aquest programa busca potenciar el creixement i la competitivitat del sector de l’artesania, donant suport a la seva transformació digital, internacionalització, i comercialització, així com reforçar l’estructura de les empreses artesanes, dotant-los d’eines per a la infraestructura, gestió i processos de producció sostenibles. Fins al 65% del cost de les accions subvencionables, amb un màxim de 2.500 euros.
  10. Suport als municipis en l’àmbit de l’artesania: Dotat amb 75.000 euros, aquest programa busca fomentar la implantació d'establiments d'activitats singulars de caràcter artesanal, especialment amb l’obertura de locals buits, prestigiar les fires i fires-mercats d’artesania, i dinamitzar els museus i centres d’interpretació de l’artesania. La subvenció atorgable és de fins al 50% de la despesa subvencionable, amb un màxim de 7.000 euros.

PERSONES BENEFICIÀRIES

Poden ser persones beneficiàries d'aquestes subvencions:

Les persones professionals autònomes que estiguin donats d'alta en el règim especial dels treballadors per compte propi o autònoms (RETA), les empreses individuals, associades o agrupades (cooperatives de comerç, serveis, artesania i moda i centrals de compra), donades d'alta en el cens de l'impost d'activitats econòmiques, i les administracions locals i els seus organismes públics que hi estiguin adscrits o vinculats.

Les entitats territorials, gremis i entitats sectorials sense ànim de lucre i les associacions de mercats municipals sedentaris i no sedentaris.

Als efectes d'aquesta convocatòria s'entenen com empreses de serveis a la persona aquelles que presten les activitats empresarials que es relacionen a continuació:

  • Tallers mecànics.
  • Serveis fotogràfics.
  • Copisteries i arts gràfiques.
  • Serveis de reparacions.
  • Tintoreria i bugaderies.
  • Perruqueria i salons d'estètica i bellesa.
  • Bars, cafeteries i restaurants.
  • Serveis de menjar preparat i càtering.
  • Agències de viatges detallistes

Als efectes d'aquestes bases reguladores s'entenen com empreses de comerç aquelles que presten les activitats empresarials de comerç al detall, quedant exclosos expressament les empreses fabricants i majoristes que no realitzen venda al detall.

Als efectes d'aquestes bases reguladores s'entenen com empreses artesanes aquelles que desenvolupen activitats relatives al Repertori de famílies d'oficis artesans publicat a l'annex del Decret 182/2014, de 30 de desembre, sobre l'activitat artesanal, modificat per l'Ordre EMO/292/2015, de 15 de setembre, per la qual s'incorporen nous oficis al Repertori de famílies d'oficis artesans i per l'Ordre EMC/207/2020 de 2 de desembre, per la qual s'actualitza i es completa el Repertori de famílies d'oficis artesans.

Les persones beneficiàries que sol·licitin la subvenció en el marc dels programes que es detallen a continuació han de tenir, com a mínim, un establiment operatiu a Catalunya.

Als efectes d'aquestes bases reguladores només podran ser beneficiàries les incloses dins la categoria de pime (petites i mitjanes empreses), segons l'annex 1 del Reglament (UE) nº 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajut compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 y 108 del Tractat:

Mitjana empresa: ocupa menys de 250 persones i té un volum de negoci anual que no excedeix els 50 milions d'euros o un balanç general anual que no excedeix els 43 milions d'euros.

Petita empresa: ocupa menys de 50 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 10 milions d'euros.

Microempresa: ocupa menys de 10 persones i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no supera els 2 milions d'euros.

EXCLUSIONS

Als efectes d'aquestes subvencions queden excloses com a beneficiàries:

S'exclou expressament l'artesania alimentària

  • Els Col·legis professionals.
  • Les Fundacions, a excepció del programa 1 “Suport a les entitats representatives del sector del comerç”, i del programa 7, “per al creixement i competitivitat de l'empresa artesana”, aquelles fundacions que desenvolupin activitats de promoció dels recursos artesans de Catalunya.
  • Les entitats territorials sense ànim de lucre i els gremis i entitats sectorials, queden excloses del programa 3 “Programa de suport en el procés de transformació digital de les empreses” i del programa 4 “Programa de suport per a la obertura de comerços i de suport a la reforma i millora d'establiments” i del programa 5 “Programa de suport als municipis en l'àmbit del comerç”
  • Les empreses que es troben participades en més d'un 50% per capital públic.

SOL·LICITUD

Des de les 9 hores del dia 16 de juny de 2022 fins a les 14 hores del dia 13 de juliol de 2022. A excepció del Programa de suport per a la obertura de comerços i de suport a la reforma i millora d'establiments que comença a les 9:00 hores del mateix dia 16 de juny de 2022 i fins a l'exhauriment del pressupost destinat a aquest programa amb el límit màxim del dia 31 de desembre de 2022.

Les sol·licituds es presentaran per mitjans telemàtics, acompanyades de la documentació que preveuen les bases, a través de http://ccam.gencat.cat/ca/serveis/subvencions/subvencions_2022/comerc_serveis/

BASES

RESOLUCIÓ bases reguladores per a la concessió de subvencions en l’àmbit del comerç, dels serveis, l’artesania i la moda.

RESOLUCIÓ obertura la convocatòria per a la concessió de subvencions en l’àmbit del comerç i dels serveis (ref. BDNS 631857).