Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Notícies

Resum de la Llei 18/2022 de 28 de setembre, de creació i creixement de les empreses

La creació d’empreses i el seu creixement és essencial en tots els sectors. Aquí t'oferim una aproximació a aquesta llei, que té per objecte millorar el clima de negocis, impulsar l’emprenedoria i fomentar l’augment de la mida empresarial. 

1) Constitució de societats limitades amb un euro de capital social mínim, és a dir, s'elimina l'obligatorietat de constituir amb un mínim de capital social de 3.000 euros, amb la qual cosa, es redueix el cost de la inversió inicial per a la posada en marxa del negoci.

Sí que s'ha de tenir en compte que pel fet que en una societat de responsabilitat limitada, la responsabilitat enfront dels proveïdors i creditors es limita al capital aportat, per a salvaguardar possibles prejudicis que es puguin ocasionar cap a ells, es preveu:

  1. Que haurà de destinar-se a reserva legal almenys el 20% del benefici fins que la suma d'aquesta i el capital social aconsegueixin l'import de 3.000 euros.
  2. Que en cas de tractar-se de liquidació de l'entitat, si el patrimoni de la societat resulta insuficient per a poder atendre el pagament de les obligacions pendents, els socis deuran responen solidàriament per la diferència existent entre l'import de 3.000 euros i el capital social.

2) Creació telemàtica d'empreses. Es pretén fomentar la utilització dels punts PAE i el servei de finestreta telemàtica del sistema CIRCE que garanteix a les persones emprenedores una reducció molt notable de terminis, costos notarials i registrals

Es veu reduït el termini per a la inscripció definitiva de la societat en el Registre Mercantil i la inscripció de la mercantil en el Butlletí Oficial d'aquest registre, ara, quedarà exempta de taxes.


Els notaris i els intermediaris que participin en la creació de les societats de responsabilitat limitada hauran d'informar els emprenedores/as dels avantatges d'emprar els Punts d'Atenció a l'Emprenedor (PAE), per a la seva constitució i la realització d'altres tràmits lligats a l'inici de la seva activitat.

3) Lluita contra la morositat. S'han establert les següents mesures:

  • Impuls de la transparència respecte als períodes de pagament de les operacions comercials
  • Ampliació de l'obligació d'expedir i remetre factures electròniques a tots els empresaris i professionals.
  • Incorporació d'incentius per al compliment dels terminis de pagament.
  • Introducció de l'obligació que les societats mercantils indiquin en les seves memòries anuals el període mitjà de pagament als seus proveïdors o el nombre de factures pagades en un període inferior al màxim establert en la normativa de morositat.

4) Liberalització del comerç. S'amplia el catàleg estatal d'activitats econòmiques exemptes de llicència.

5) Obligatorietat d'expedir i remetre factures electròniques. S’estableixen les següents obligacions:

  • Per a totes les empreses i autònoms, expedir i remetre factura electrònica en les seves relacions comercials.
  • Empreses i autònoms han de donar accés als programes necessaris per a permetre als destinataris de les factures que les puguin llegir, copiar, descarregar i imprimir, de manera gratuïta. S'ha de donar accés a consultar les factures per mitjans electrònics dels últims 4 anys.
  • El receptor de la factura no podrà obligar al seu emissor a la utilització d'una solució, plataforma o proveïdor de serveis de facturació electrònica determinat.

Respecte a l'entrada en vigor, produirà efectes per als empresaris i professionals la facturació anual dels quals sigui superior a VUIT MILIONS D'EUROS (8.000.000 €), a l'any d'aprovar-se el desenvolupament reglamentari.

Finalment, respecte a l'entrada en vigor d'aquesta nova llei, es produirà als 20 dies de la seva publicació en el BOE.