Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Notícies

La cultura emprenedora a les escoles

La cultura emprenedora a les escoles

L’Ajuntament de Sabadell reedita el projecte de foment de la cultura emprenedora per a alumnat de cinquè de primària 

Un total de 73 escolars dels centres educatius de Can Llong i Miquel Carreres crearan empreses cooperatives en el marc d’aquest programa

7 de novembre 2014. L’Ajuntament de Sabadell, a través de la Regidoria d’Educació i el Vapor Llonch treballen per fomentar la cultura emprenedora i els seus beneficis en la vida quotidiana i professional de l’alumnat dels centres educatius de la ciutat. A través de diferents activitats, l’Ajuntament posa a disposició dels centres d’ensenyament recursos i personal expert en la matèria per mostrar  diferents elements relacionats amb la creació d’empreses i les possibilitats de treball autònom i reforçar els valors, els hàbits i les capacitats claus vinculades a l’emprenedoria, com la creativitat o la innovació.

Per als centres d’educació primària, l’Ajuntament de Sabadell reedita per segon any consecutiu  el programa de Cultura Emprenedora que es porta a terme a la ciutat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Aquesta iniciativa educativa adreçada a l’alumnat del cicle superior d’educació primària, concretament a 5è, es va implantar com a prova pilot el passat curs acadèmic a Sabadell a l’Escola Can Llong. Després de l’òptima avaluació obtinguda com a experiència enriquidora  i qualificada  d’interès pedagògic  aquest curs 2014-2015 s’ha  donat continuïtat al programa. L’Escola Can Llong repeteix la seva participació i s’ha afegit l’Escola Miquel Carreras amb l’objectiu de poder ampliar el número d’escoles participants en aquest projecte en propers cursos acadèmics. En total en aquests moments 73 escolars participen en aquesta activitat:

Durant el projecte, l’alumnat  per grups ha de constituir una cooperativa  com una fórmula empresarial de gestió democràtica i participativa que permet reforçar en els alumnes la  vessant de responsabilitat social. L’alumnat treballa aquest projecte cada setmana durant el curs escolar. Per poder tirar endavant la cooperativa caldrà que decideixin aspectes com estructurar la cooperativa, com aconseguir diners per produir i definir el producte que hauran d’elaborar i comercialitzar a final de curs en una parada a l’entorn del Mercat Central de Sabadell. Els diners obtinguts amb la seva venda serviran per amortitzar la inversió simbòlica que cada alumne ha hagut de fer a principi de curs per poder crear la cooperativa. Després, en el cas d’obtenir benefici, tal com s’establiran en les bases de les seves cooperatives, un percentatge anirà destinat a l'entitat de caràcter social que triïn.

Així durant el procés cal acordar unes normes per poder funcionar adequadament (estatuts de la cooperativa), conèixer la part econòmica, demanar informació i conèixer els recursos i institucions de la ciutat, entre moltes altres coses. Des del Vapor Llonch, mitjançant el mateix equip tècnic que assessora persones emprenedores per materialitzar la seva idea de negoci, s’ofereix suport a l’equip docent i professorat de manera contínua. En aquest sentit ja s’han realitzat diferents sessions informatives dins les aules de les escoles.

A classe Aquest projecte educatiu també permet reforçar altres competències transversals vinculades com els coneixement lingüístics o matemàtics, el treball col·laboratiu i en equip, la presa de decisions i assumpció de riscos, el coneixement i el respecte de l'entorn.

Escola Illa

Per treballar els elements previs com la imatge o el logotip de cada cooperativa creada a les escoles Can Llong i Miquel Carreres, durant aquest novembre rebran el suport de l’Escola Illa mitjançant dues trobades. La primera  s’ha realitzat avui 5 de novembre. Alumnat del cicle Formatiu de Grau Superior  de Escola Illa ha visitat les escoles Can Llong i Miquel Carreras per exposar el tema de la identitat gràfica amb l’objectiu que l’alumnat de 5è aprengui els aspectes importants alhora de dissenyar el logotip de la seva cooperativa. Per completar l’ensenyament i aprenentatge, el 18 de novembre es farà la segona trobada. En aquest cas, els alumnes de primària visitaran l’Escola Illa.

A banda d’aquest projecte per alumnat de primària, des  de l’Ajuntament s’ofereixen un conjunt d’accions per fomentar la cultura emprenedora entre els joves. Es tracta de recursos que es posen a disposició dels centres educatius que poden anar des de xerrades sobre sensibilització empresarial a tallers de creativitat o programes integrals per saber com posar en marxa una idea de negoci. En els últims 5 anys prop de 2.400 joves han participat en aquestes accions.